Öz
Amaç: Transsfenoidal yolla opere edilen hipofiz adenomlu olgularda, retrospektif bir araştırma ile endoskopik ve mikroşirurjikal tekniklerin etkinliklerinin saptanması ve cerrahi sonuçlara olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem ve Gereç: Sağlık Bakanlığı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tümü endonasal yolla 23’ü endoskopik, 31’i mikroşirurjikal teknikle gerçekleştirilen toplam 54 hipofiz adenomu (18 prolaktinoma, 18 GH salgılayan adenom, 18 hormon inaktif adenom) eksizyonuna ait medikal kayıtlar incelendi.
Bulgular: Ameliyat sonrası yatış süreleri ortalamaları: endoskopik cerrahi sonrası 4,4 gün; mikroşirurjikal cerrahi sonrası 6,8 gündür. Toplamda 23 endoskopik operasyon sonucunda 2 hastada (% 8.6) rinore ve 1 hastada (% 4.3) geçici diyabet insipitus görüldü. Üç (% 12.9) hastada parsiyel rezeksiyon yapılabildi ve bu hastaların 2’sinde (% 8.6) ortalama 14 ay içinde nüks tespit edildi. Mikroşirurji sonrasında ise toplam 3 hastada (% 9.6) rinore, 7 hastada (% 22.6) geçici -1 hastada (% 3.2) kalıcı diyabet insipitus, 1 hastada (% 3.2) minör nasal kanama, 1 hastada hiposmi (% 3.2) ve 1 hastada (% 3.2) total optik ve oculomotor sinir tutulumu tespit edildi.
Sonuç: Hipofiz adenomlarında, ister endoskopik ister mikroskopik olarak yapılsın, endonasal transfenoidal cerrahi güvenli ve etkili bir yöntemdir. Endoskopik hipofiz cerrahisi yüksek ve tatmin edici başarı oranı sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler: Transsfenoidal, endoskopi, mikrocerrahi, hipofiz, adenom
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2010 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.