Öz

Amaç: İstenmeyen zorunlu düşünceler, takıntılar ve kontrol edilemeyen tekrarlayıcı hareketlerle karakterize kronik bir anksiyete bozukluğu olan obsessif-kompulsif bozuklukta (OKB) uzun süreli ve kapsamlı konservatif tedaviye cevap vermeyen, ağır özürlülük yaratan olguların tedavisinde cerrahi, başvurulabilen bir seçenektir. Bu çalışmada bilateral anterior kapsulotomi uygulanan iki dirençli OKB vakasının klinik özellikleri ile sonuçları sunulmakta, çağdaş literatür ışığında OKB’da cerrahi tedavi ve ameliyat endikasyonları gözden geçirilmektedir.

Yöntem: Biri 16 yıldır tedavi edilmekte olan 46 yaşında kadın, diğeri 10 yıldır tedavi edilmekte olan 38 yaşında erkek iki hasta sunulmaktadır. İlki yedi kez intihar girişiminde bulunmuş olan hastaların her ikisinde de uzun süreli ve kapsamlı farmakolojik tedavi, kognitif davranışçı tedavi ve elektrokognitif tedavi denenmiş ve başarılı olmamıştı. SCID-I değerlendirmeleri her iki hastada da OKB ve major depresif bozukluk gösterdi. Beyin görüntüleme tetkikleri normal sınırlardaydı. Her iki hastada da cerrahi tedaviye karar verilerek ve etik kurul onayı alınarak lokal anestezi altında iki yanlı stereotaktik anterior kapsulotomi ameliyatı yapıldı.Yale-Brown OKB puanı ameliyat sonrasında birinde 36’dan 15’e, diğerinde 37’den 5’e indi. Hastaların hiçbirinde nöropsikolojik bozulma izlenmedi.

Sonuç: Bu çalışmada tedaviye dirençli OKB ve major depresyonun anterior kapsülotomi ile tedavi edildiği olgular sunulmuş, psikiyatrik cerrahi endikasyonları gözden geçirilmiştir. Bu vakaların sonuçları ve çağdaş literatürün incelemesi cerrahi tedavinin dirençli OKB ve majör depresyon hastalarında faydalı olabileceğini telkin etmektedir.

Anahtar Kelimeler: obsessif kompulsif bozukluk, psikoşirürji, psikiyatrik cerrahi, stereotaktik cerrahi, fonksiyonel nöroşirürji, frontal lob

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
Barlas O, Kulaksızoğlu IB, Gürvit H, Göker B, Berkol T, Solmaz B, et al. Dirençli Obsessif Kompulsif Bozuklukta Cerrahi Tedavi: Anterior Kapsülotomi. Sinir Sistemi Cerrahisi Derg 2008;1(2):86-92. https://doi.org/10.54306/sscd.2008.30