Öz
Amaç: Beyin sapında kranial nükleusların, diğer gri madde topluluklarının ve ak madde yollarının 3 boyutlu mikrocerrahi anatomisini ortaya koymak, beyin sapındaki tüm güvenli giriş yollarının komşuluklarını belirlemek ve güvenli giriş yollarının literatürle karşılaştırmasını yapmak amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışmada formalinle fikse edilmiş kadaverik 7 adet beyin sapı Klingler metodu ile hazırlandıktan sonra diseke edildi. Diseksiyonlar cerrahi mikroskop altında mikrocerrahi set ile yapıldı. Diseksiyonlar anterior, posterior ve lateralden başlanarak gerçekleştirildi. Beyin sapının mikrocerrahi anatomisi ortaya kondu. Her aşamada dijital fotoğraf makinası ile 3 boyutlu fotoğrafları çekildi.
Bulgular: Literatürde tartışılan 18 adet güvenli cerrahi giriş yolu tüm sınırları ile ortaya koyuldu. Anterior mezensefalik bölgede okülomotor sinirin intramezensefalik liflerinin red nükleusun lateralinden de geçtiği ve infrakollikular güvenli giriş bölgesi ve interkollikular bölge için IV. kranial sinir çaprazlaşmasının yüksek risk altında olduğu literatürde ilk defa gösterilmiştir. Lateral pontin bölgede vestibüler sinir lifleri ve inferior serebellar pedinkül komşuluğu ilk defa gösterilmiştir. Supratrigeminal bölgede dorsale doğru derinleşilirse medial lemniscus ve lateral lemniscus ile karşılaşılır. Medulla Oblongata’da olivar bölgenin literatürde bahsedilmeyen dorsolateral sınırını CTT yapar.
Sonuç: Güvenli giriş yolları olarak bilinen bazı bölgelerin güvensiz sınırları çalışmayla ortaya çıkarılmıştır. Beyin sapı cerrahisi ile ilgilenecek cerrahlar lif diseksiyon temelli beyin sapı anatomisini tüm kranial ve diğer nükleuslarla, inen ve çıkan ak madde yolları ile detaylı olarak bilmelidir. Nörogörüntüleme teknikleri ile bu bilgileri lezyonun fizyolojik anatomide yaptığı tahribatla düşünmeli buna göre hareket etmelidir.
Anahtar Kelimeler: Beyin sapı ve anatomisi, beyin sapına güvenli giriş yolları
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2023 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.