Öz
Amaç: Çalışmamızın amacı deneysel subaraknoid kanamada arteryel damar duvarlarındaki değişiklikleri gözlemlemek ve bu değişiklikleri ve vazospazmı engellemek için valproik asidin baziller arter ve beyin dokusu üzerindeki etkilerini incelemektir.
Materyal ve Metod: Çalışmamızda 24 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Denekler randomize olarak kontrol (K), subaraknoid kanama (SAK) ve valproik asid (VPA) olarak üç guruba bölündü.Tüm deneklere sisterna magna ponksiyonu yapıldı. Kontrol gurubu haricindekilere heparinize olmayan otolog kan verilerek subaraknoid kanama oluşturuldu. Tedavi gurubuna intra peritoneal 100 mg/kg valproik asid verildi. Tüm denekler 48 sanra sakrifiye edildiler. Tüm deneysel ve cerrahi prosedürler İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Komitesi tarafından onaylandı.
Bulgular: Beklentimiz SAK grubunun arteriyel lümen alanının kontrol grubundan küçük olacağı yönündeydi. İstatistiksel hesaplamaların sonunda bulduğumuz sonuçların beklentimiz ile uyumlu olarak en küçük arter lümeninin SAK gurubunda ve en büyük arter lümeninin kontrol grubunda olduğunu gördük. Aradaki farklar istatistiksel olarak anlamlıydı.
Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar valproik asidin SAK tarafından indüklenen arteryel duvar değişikliklerini önleyerek vazospazmı engelleyebileceğini göstermiştir. Valproik asid subaraknoid kanamaya bağlı gelişen vazospazmla mücadele eden hastalarda klinik olarak faydalı olabilecek bir ajandır.
Anahtar Kelimeler: Beyin hasarı, Nöroprotektif etki, Subaraknoid kanama, Valproik asid, Vazospazm
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2022 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.