Öz
Amaç: Unilateral transtentoryal herniasyonu olan hastalarda dekompresif hemikranyektominin sonuçlarını, tekniğini ve endikasyonlarını ortaya koymak.
Yöntem: Üç yıl içinde, medikal tedaviye dirençli intrakranyal hipertansiyonlu ve transtentoryal herniasyonda, habis infarct (3 olgu), subaraknoid kanama ve vazospazm (2 olgu), travmatik beyin hasarı (3 olgu), spontan intraserebral kanama ve venöz tromboz tanıları olan 10 ardışık hastaya dekompresif hemikranyektomi yapıldı. Nörolojik durum girişte Glasgow Koma Skalası (GKS) ve modifiye Rankin Skalası (mRS) ile, çıkışta ve kontrollerde mRS ile değerlendirldi. Operasyon öncesinde, 1. ve 7. postoperatif günlerde ve 1.ayda yapılan bilgisayarlı tomografi (BT) incelemeleri değerlendirildi. Hastaların hepsinde en az 14x11 cm’lik dekompresif hemikranyektomi yapıldı.
Sonuçlar: 23 ila 57 yaşları arasında üç erkek, yedi kadın hasta vardı. Operasyondan hemen önceki nörolojik değerlendirmeye göre medyan GKS skoru 5.5, mRS skoru 5’ti. Hastaların hepsinde hemipleji, sekiz tanesinde ipsilateral okülomotor felci vardı. BT incelemesi hastaların hepsinde unilateral transtentoryal herniasyon bulguları gösterdi. Ortalama orta hat itilmesi operasyon öncesi BT’lerde 11.2 mm iken, operasyon sonrası 1.gün BT’lerde 3.2 mm’ydi. Altı hastada iyi sonuç alındı (mRS< 3), son kontrol muayenesinde medyan mRS 1.5 ti. Serinin mortalitesi %10 oldu.
Yorum: Bu çalışmanın sonuçları dekompresif hemikranyektominin çeşitli nedenlere bağlı dirençli intrakranyal hipertansiyonu ve unilateral transtentoryal herniasyonu olan hastalarda güvenilir ve hayat kurtaran etkili bir teknik olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: beyin ödemi, kranyektomi, dekompresif cerrahi
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2008 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.