Öz

Amaç: Perkütan vertebroplasti, vertebral kompresyon fraktürlerine eşlik eden ağrının tedavisinde kullanılan, etkin minimal invaziv bir yöntemdir. Bu çalışmada, perkütan vertebroplasti sonrası Kauda Equina sendromu gelişen bir olgu sunulmuştur.

Olgu: Yetmiş iki yaşında kadın hasta polikliniğimize yaygın bel ağrısı yakınması ile başvurdu. Hastanın özgeçmişinde yaklaşık 2 yıl önce lomber spinal stenoz nedeniyle opere olduğu öğrenildi. Hastanın lomber spinal MRG ve BT tetkiklerinde, L1 osteoporotik kompresyon fraktürü saptanarak perkütan vertebroplasti yapıldı. Operasyon sonrası Kauda Equine sendromu saptanan hastanın yapılan lomber spinal BT tetkikinde Polimetilmetakrilat’ın (PMMA) anterior epidural mesafeye sızdığı görüldü. Hasta operasyona alınarak L1 total laminektomi yapıldı.

Sonuç: Perkütan vertebroplasti, osteoporotik vertebral kompresyon fraktürlerinde etkin bir tedavi yöntemidir. PVP uygulanan hastalarda, PMM sızıntısı sık karşılaşılan bir durum olmasına ragmen, genellikle klinik bulguya neden olmadığından önemsenmemektedir. Fakat bu olguda göstermektedir ki, PVP sonrasında gelişen nörolojik defisitlerde, kesinlikle erken görüntüleme tetkiki yapılıp uygun olmayan PMMA sızıntısı tespit edilmeli ve gerekli durumunlarda hastaya erken cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kauda Equina sendromu, komplikasyon, perkütan vertebroplasti

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
Karaarslan N, Kutluay H, Çalışkan T, Tunçkale T, Ayan E, Şimşek AT. Perkütan Vertebroplasti Sonrasında Gelişen Kauda Equina Sendromu. Sinir Sistemi Cerrahisi Derg 2015;5(1):36-40. https://doi.org/10.5222/sscd.2015.036