Öz
Amaç: Kronik subdural hematom en sık görülen intrakranial kanama tiplerinden biridir. Uygun şekilde tedavi edildiğinde prognozu iyidir.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak-Aralık 2010 tarihleri arasında kronik subdural hematom tanısı ile cerrahi olarak tedavi edilen olguların dosyaları retrospektif olarak incelendi.
Sonuç: Çalışmaya 41 olgu (27 erkek, 14 kadın) dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 65.1±18.4 (13-91 yaş) idi. 26 hasta (% 63) 65 yaş üstündeydi. Temel başvuru yakınmaları baş ağrısı (% 41) ve ekstremite güçsüzlüğüydü (% 36). Travma öyküsü 22 olguda (% 53) mevcuttu, hastaların % 46’sında kronik bir hastalık da vardı. 40 olgu tek veya çift burr-hole kraniyostomi ile tedavi edildi. 5 olguda komplikasyon gelişti (pons kanaması, subaraknoid kanama ve nöbet, operasyonun karşı tarafında epidural hematom, intraserebral kanama, menenjit).
Tartışma: Burr-hole kraniyostomi kronik subdural hematom tedavisinde basit, kolay, düşük oranda komplikasyon görülen bir tedavi metodudur.
Anahtar Kelimeler: Burr-hole kraniyostomi, kronik subdural hematom, cerrahi, travma, tedavi
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2014 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.