Öz

Amaç: Gebelerde şiddetli ağrı ve nörolojik defisit nedeniyle cerrahi endikasyonu olan lomber disk hernisi olgularında uygulanacak anesteziyi, hasta pozisyonunu ve cerrahi yöntemin önemini vurgulamak istedik.

Gereç ve Yöntem: Çalışmadaki olgular kadın-doğum kliniğince takip edilmekteydi. Analjeziklerle ve konservatif tedaviye rağmen, semptomları düzelmeyen veya ilerleyen olgular nöroşirürji kliniğine sevk edildi. Lomber disk hernisi saptanan 3 olgu opere edildi. İki olgumuz, 3. trimesterde, 1 olgumuz ise 1. trimesterdeydi. Ameliyat için kesin endikasyonlarımız, kauda equina sendromu, ilerleyici motor güç kaybı ve konservatif tedaviye yanıt vermeyen ağrıydı. Opere edilen 3 olgumuzdan 2’si primer, 1’i ise nüks olguydu. Tüm olgularımıza spinal anestezi uygulandı.

Bulgular: Lomber disk hernisi nedeniyle opere edilen 3 olguda da semptom ve bulguların tamamı ameliyat sonrası düzeldi.

Sonuç: Gebelerde lomber disk hernisinin spinal anestezi ile ameliyatı güvenli bir yöntemdir. Cerrahi, ağrı nedeniyle erken doğum riskini ortadan kaldırmak ve kalıcı nörolojik defisitleri önlemek için tercih edilecek tedavidir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, lomber disk hernisi, mikrodiskektomi

Nasıl atıf yapılır

1.
Kıbıcı K, Kaya RA, Cücü O, Özcan AJ, Atça AÖ. Gebelerde Lomber Disk Hernisine Cerrahi Yaklaşım. Sinir Sistemi Cerrahisi Derg 2014;4(3):127-133. https://doi.org/10.5222/sscd.2014.127