Öz

Amaç: Deneysel omurilik yaralanması modelinde gabapentinin nöroprotektif etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Normal motor aktiviteye sahip 24 adet Wistar albino dişi rat, dört gruba ayrıldı. Otuz beş mg/kg ketamin 5 mg/kg ksilazin verilerek anestezi sağlandı. Birinci gruba (sham, n=3) yalnızca laminektomi, ikinci grup (kontrol, n=7)’a laminektomi ve travma, üçüncü gruba (ilaç, n=7) laminektomi ve travmadan 2 saat sonra gabapentin (150 mg/kg, IV), dördüncü gruba (ilaç, n=7) laminektomi ve gabapentini (150 mg/kg, IV) izleyen 5 dk. sonra travma uygulandı. Standart travma için, Yaşargil anevrizma klibi kullanıldı. Cerrahi sonrasında tüm gruplara 1., 10., 20. ve 30. günlerde nörodavranışsal testler uygulandı. Gruplardaki tüm ratlar 30. gün sonunda sakrifiye edildi, travma alanından alınan doku örnekleri hematoksilen & eosin, Tunel ve Kaspaz-3 ile boyanarak histolojik olarak değerlendirildi.

Bulgular: Nörodavranışsal testler ile histolojik değerlendirmelerin sonuçları karşılaştırıldığında, gabapentin uygulanan gruplardaki iyileşmenin diğer gruplara göre anlamlı olarak etkin olduğu görüldü. Üçüncü grup ile dördüncü grup karşılaştırıldığında ise dördüncü gruptaki iyileşmenin anlamlı olarak daha etkin olduğu belirlendi.

Sonuç: Spinal kord travması oluşturulan ratlarda gabapentin uygulamasının, nörodavranışsal ve histopatolojik olarak iyileşmeyi arttırdığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Spinal kord yaralanması, nöroprotektif etki, gabapentin

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
İstan GK, Erbayraktar Z, Gökmen N, Bağrıyanık A, Kıray M, Erbayraktar SR. Deneysel Omurilik Yaralanmasında Gabapentinin Nöroprotektif Etkinliğinin Değerlendirilmesi. Sinir Sistemi Cerrahisi Derg 2014;4(4):169-184. https://doi.org/10.5222/sscd.2014.169