Öz

Amaç: Spinal Epidural Apseler (SEA) nonspesifik belirtiler gösterebildiği için tanıdaki gecikmeler ciddi nöronal hasara neden olabilir. Apsenin boşaltılması ve antibiyotik tedavisi gerekir. Etkilenen spinal seviyesine bağlı olarak stabilizasyon gerekebilir.

Gereç ve Yöntem: İki aydır boyun ağrısı olan 7 yaşındaki erkek olgu, son birkaç gündür boyun hareketlerinde kısıtlılık ve sağ kolda güçsüzlük ifadesi ile kliniğimize yatırıldı. Yapılan nörolojik değerlendirmede sağ üst ekstremite 2/5 parezi ve C2-C7 arasında hipoestezi tespit edildi. Boyunda spazm ve hareket kısıtlılığı mevcuttu. Servikal Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’de C1-C7 arası epidural apse görüldü. Acil ameliyata alınan hastaya C1-C2 tam laminektomi, C3-C4 hemilaminektomi yapılarak apse boşaltıldı ve oksipitoservikal stabilizasyon uygulandı.

Bulgular: Mikrobiyal kültür çalışması negatifti. Postoperatif 5. gün hastanın nörodefisitleri tamamen düzeldi. Cerrahi sonrası 4 hafta boyunca hastaya antibiyoterapi uygulandı. Üçüncü ay kontrollerinde servikal MRG de nüks izlenmedi.

Sonuç: Spinal epidural apselerin tanı ve tedavilerinin gecikmesi durumunda, kalıcı nörolojik defisitlere hatta ölüme neden olabileceği için erken dönemde tanı konup, cerrahi olarak boşaltılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Epidural, apse, servikal, pediyatrik

Telif hakkı ve lisans

Nasıl atıf yapılır

1.
Çoban MK, Tanrıverdi O, Güngör A, Kahraman Ü, Kamacı Ü, Okay HÖ. Pediyatrik Servikal Epidural Apse. Sinir Sistemi Cerrahisi Derg 2021;5(2):69-73. https://doi.org/10.5222/sscd.2015.069