Gamma Knife Cerrahisi Uygulanan Çocuk Hastalara Anestezi Yaklaşımı

Yazarlar

  • Arzu Gerçek Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, İstanbul.
  • Selçuk Peker Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Nöroşirürji Klinikleri, İstanbul.
  • Deniz Konya Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Nöroşirürji Klinikleri, İstanbul.
  • Türker Kılıç Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Nöroşirürji Klinikleri, İstanbul.
  • M. Memet Özek Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Nöroşirürji Klinikleri, İstanbul.
  • M. Necmettin Pamir Marmara Üniversitesi, Nörolojik Bilimler Enstitüsü, Nöroşirürji Klinikleri, İstanbul.

Anahtar Kelimeler:

Gamma knife, çocuk, sedasyon

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı gamma knife cerrahisi (GKC) uyguladığımız çocuk hastalardaki anestezi uygulaması tecrübemizi sunmaktır.

Yöntem: Ocak 1997-Aralık 2003 tarihleri arasında GKC uygulanan 18 çocuk hasta çalışmaya alınıp, hasta dosyaları ve anestezi raporları retrospektif olarak tarandı. Stereotaktik çerçeve (SÇ)’nin takılması, magnetik rezonans görüntüleme (MR), dijital subtraksiyon anjiografi (DSA) ve GKC işlemleri sırasında hastaların vital fonksiyonları, anestezi tipi, kullanılan ajanlar, işlem süresi ve komplikasyonlar kaydedildi.

Yaş ortalaması 4.83±1.85 yıl olan 11 erkek/7 kız çocuk hasta çalışmaya alındı. Beş hastaya arterovenöz malformasyon, 10 hastaya glial tümör ve 3 hastaya da diğer patolojiler nedeniyle GKC uygulandığı saptandı. Gamma knife cerrahisi 36.52±17.31 dk. sürerken, hazırlık için yapılan SÇ takılması, MR ve vasküler patolojilerde uygulan DSA’de gözönüne alındığında işlem süresinin 160.66±59.84 dk.’ya kadar uzadığı görüldü. Gamma knife cerrahisi sırasında doz uygulaması 0.37 to 19.9 dk arasında değişmektedir. Tüm işlem boyunca sadece SÇ takılması ağrılı olabilir, bu nedenle beş yaş altındaki 6 hastaya çerçeve takılması sırasında genel anestezi uygulandı. Çerçeve takılması sonrasında diğer işlemlerde tüm hastalara sedasyon uygulandı. Sadece bir hastada SÇ takılması sırasında bronkospazm gelişti, medikal tedavi gerektirmeden spazm çözüldü.

Sonuç: Bu çalışma ile GKC uygulanan çocuk hastalarda anestezi tecrübemizi değerlendirerek, stereotaktik çerçeve takılmasından gamma knife radyocerrahisinin uygulanmasına kadar geçen süreçte sedasyon uygulanmasının çocuk hastalarda güvenli bir yöntem olduğu sonucuna vardık.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2008-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Gerçek A, Peker S, Konya D, Kılıç T, Özek MM, Pamir MN. Gamma Knife Cerrahisi Uygulanan Çocuk Hastalara Anestezi Yaklaşımı. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Mart 2008 [a.yer 03 Temmuz 2024];1(1):26-9. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/45

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi