Akut İskemik İnmede Dekompresif Cerrahi Uygulaması
Anahtar Kelimeler:
Dekompressif hemikraniyektomi, inme, habis medya infarktı, serebellar infarkt, suboksipital dekompresyon, iskemiÖzet
Amaç: Akut iskemik inmede klinik kötüleşme ödem etkisi ile olmaktadır. Akut orta serebral arter (OSA) tıkanıklığından sonra gelişen hemisferik ödem unkal herniasyona, geniş serebellar enfarktlar ise hidrosefali, beyin sapı basısı, transforaminal tonsiller herniasyon gibi morbidite ve mortaliteyi arttıran tablolara neden olurlar. Bilinen medikal tedavilere rağmen inmeye sekonder gelişen malign serebral ödem tedavisinde dekompresif cerrahi yaşam kurtarıcı olabilmektedir. Çalışmanın amacı akut iskemik inmede dekompresif cerrahinin mortalite ve fonksiyonel düzelme üzerine etkisini araştırmaktır.
Yöntem: M.Ü.T.F Hastanesine Ocak 2001-Ocak 2002 tarihleri arasında başvuran ve 1-4 gün içinde medikal tedaviye rağmen bulgularında kötüleşme ile Glasgow Koma Skalasında hızlı düşüşü olan 4 hastada dekompresif cerrahi uygulandı. Yaşları 46-73 arasındaki hastalardan 3’ü kadın, 1’i erkek idi. Klinik ve radyolojik özelliklerine göre olgulardan ikisinde sol OSA oklüzyonu, birinde süperior serebellar arter (SSA) ve diğerinde ise bilateral SSA ve posterior serebral arter tıkanıklığı saptandı. OSA tıkanıklığı olan 2 olgunun medikal tedaviye rağmen ilk 24 saat içinde hızlı klinik kötüleşme ve komaya gidiş olması nedeniyle klinik herniasyon bulguları başlamadan geniş hemikraniektomi ve duraplasti yapıldı. SSA enfaktı olan 2 olguya ise bası bulgularının arttığı ortalama 4.günde dekompresif suboksipital kraniektomi uygulandı.
Sonuç: Orta serebral arter tıkanıklığı olan 2 olgunun postoperatif erken dönemde NIH inme skor-ları 24’den 22’ye düştü ve 3. aydaki Rankin Skorları 4 olarak saptandı. Arka sistem dekompresif cerrahi uygulanan hastalardan birinin postoperatif 3. aydaki Rankin Skoru 1 ve henüz 1. ayında olan diğerinin ise 2 olarak belirlendi. Akut iskemik inmede dekompresif cerrahi mortaliteyi düşürmektedir. Arka sistem dekompresif cerrahi olgularının fonksiyonel düzelmeleri daha iyi olmaktadır.