Deneysel Karotis Endarterektomide “Abciximab”ın Restenozis Üzerine Etkisi

Yazarlar

  • Aykut Karasu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 3. Nöroşirürji Kliniği, İstanbul.
  • Yılmaz Güler Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 3. Nöroşirürji Kliniği, İstanbul.
  • Soner Büyükkınacı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 3. Nöroşirürji Kliniği, İstanbul.
  • Halil Toplamoğlu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 3. Nöroşirürji Kliniği, İstanbul.

Anahtar Kelimeler:

Abciximab, deneysel, intimal hiperplazi, karotis endarterektomi

Özet

Amaç: Karotis endarterektomi operasyonu sonrası oluşan trombozis ve intimal hiperplazi restenoza sebep olabilmektedir. Trombositlerin aktivasyonu ve damar duvarına yapışması önlenerek endarerektomi sonrası gelişebilecek neointimal hiperplazi, yeniden daralma engellenebilir. Bu çalışmada, sıçanlar üzerinde oluşturulan deneysel endarterektomi modelinde, endarterektomi sonrası damar duvarına topikal olarak trombosit glikoprotein IIa/IIIb reseptör inhibitörü abciximab uygulandı. Abciximab trombositler üzerindeki glikoprotein IIa/IIIb reseptörüne bağlanarak trombositlerin aktivasyonunu ve yaralanmış damar duvarına yapışmaları engellenerek trombozis ve intimal hiperplaziyi önlediği düşünüldü ve endarterektomi sonrası gelişebilecek restenozis üzerine olan etkisi incelendi.

Yöntem: Karotis endarterektomi modeli mikroskop altında sıçanların kommon karotis arterinin açılması ve intima tabakasının çıkartılması ile oluşturuldu. Arter kapatılmadan önce endarterektomi yapılan damar duvarına topikal olarak abciximab uygulandı. 14 gün sonra sıçanların endarterektomi yapılmış damarları perfüzyon fiksasyon yontemiyle çıkarıldı. Intimal hiperplazi bölgesi histopatolojik olarak incelendi ve bilgisayar yardımıyla sitometrik analizleri yapıldı. İlaç uygulanmamış olan grupla karşılaştırıldı.

İki hafta sonra, abciximab’ın topikal olarak uygulandığı sıçanlarda oluşan intimal hiperplazi oranın (% 65 SD 3), kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ilaç uygulanmayan sıçanlardan (% 34.4 SD 2.2, p<0.0007) daha düşük olduğu tespit edildi. Abciximab uygulanan grupta % 35 oranında intimal hiperplazide azalma saptandı. Bu sonuç, ikili olarak karşılaştırıldığında p<0.0001 olduğundan anlamlı olarak bulundu.

Sonuç: Çalışmamızda topikal olarak uygulanan Abciximab’ın sıçanlar üzerinde oluşturulan karotis endarterektomi modelinde, endarterektomi sonrası gelişen intimal hiperplaziyi azalttığı tespit edildi. Lokal ve sistemik etkileri daha ayrıntılı çalışmalarla ortaya konduktan sonra abciximab vasküler müdahalelerde topikal olarak uygulanabilir. Bu amaçla uygulanabilmesi için daha ayrıntılandırılmış deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2008-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Karasu A, Güler Y, Büyükkınacı S, Toplamoğlu H. Deneysel Karotis Endarterektomide “Abciximab”ın Restenozis Üzerine Etkisi. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Mart 2008 [a.yer 03 Temmuz 2024];1(1):12-9. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/38

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi