Endoskopik Endonasal Transsfenoidal Cerrahi Yüz Olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi

Yazarlar

  • Murat Kiraz Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği İstanbul Türkiye.
  • Ömür Günaldı Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği İstanbul Türkiye.
  • Osman Tanrıverdi Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği İstanbul Türkiye.
  • Hakan Kına Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği İstanbul Türkiye.
  • Zahide Mine Yazıcı İstanbul Bakırköy Dr. Sadi KONUK Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği, İstanbul Türkiye.
  • Meral Mert Bakırköy Dr. Sadi KONUK Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği, İstanbul Türkiye.
  • Mutlu Niyazoğlu İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniği, İstanbul Türkiye.
  • Bekir Tuğcu Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği İstanbul Türkiye.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2015.001

Anahtar Kelimeler:

Hipofiz adenomu, endoskopik cerrahi, sellar, tümör

Özet

Amaç: Endoskopik endonazal transsfenoidal cerrahi, başta hipofiz adenomları olmak üzere sellar ve parasellar bölgenin diğer tümörleri, rinore cerrahisi ve optik sinir cerrahisi gibi pek çok durumda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimizde endoskopik endonazal cerrahi uygulanan 100 hastanın sonuçları değerlendirilmiştir.

Gereç ve Yöntem: Hastaların 53’ü kadın (%53), 47’si erkek (%47) olup, yaş ortalaması 46.8 (15-77) idi. Toplam 100 hastanın patoloji sonucu en sık 59’u sekretuar hipofiz adenomu 28’i non sekretuar adenom olarak tespit edildi. Ayrıca 5 hasta menengiom, 3 hasta kraniofarengiom, 1 hasta kordoma, 1 hasta nöroendokrin tümör, 1 hasta germinom, 1 hasta Rathke kleft kisti, 1 hasta ossifiye fibrom tanısı almıştır. On iki hastada epistaksis, 11 hastada diabetes insipitus, 15 hastada ise bos sızıntısı görülmüş, majör vasküler yaralanma olmamıştır. İki hastada menenjit gelişmiştir.

Tartışma: Transsfenoidal cerrahilerde BOS fistülü görülme oranı % 0.5-15, epistaksis % 0.6, geçici DI oranı % 11.99, kalıcı DI oranı ise % 3.41olarak bildirilmiştir. Remisyon ve total rezeksiyon oranları % 60-80 arasında bildirilmiştir.

Sonuç: Serimizde epistaksis oranı literatüre göre yüksek bulunmuştur. Geçici Dİ oranı, remisyon ve total rezeksiyon oranı literatürle uyumlu bulunmuş, kalıcı DI oranı ise düşük bulunmuştur. Serimizde majör vasküler yaralanma olmamıştır. İki hasta menenjit ve komplikasyonları nedeniyle kaybedilmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2015-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Kiraz M, Günaldı Ömür, Tanrıverdi O, Kına H, Yazıcı ZM, Mert M, Niyazoğlu M, Tuğcu B. Endoskopik Endonasal Transsfenoidal Cerrahi Yüz Olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Haziran 2015 [a.yer 19 Mayıs 2024];5(1):1-7. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/25

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi