Streptozosin ile diyabetik yapılan ratlarda kafa travması sonrası kan-beyin bariyerindeki değişiklikler

Yazarlar

  • Ercan Türeci İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Anestezioloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.
  • Merih İş Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, Düzce.
  • Gülay Üzüm İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Fevzullah Akyüz Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, Düzce.
  • Mustafa Onur Ulu Sakarya Toyotasa Devlet Hastanesi, Nöroşirürji Departmanı, Sakarya.
  • Murat Döşoğlu Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, Düzce.
  • Mustafa Uzan İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Kan-beyin bariyeri, beyin ödemi, diyabetik rat, streptozotosin, travmatik beyin hasarı

Özet

Amaç: Diabetus mellitus, periferik mikrovasküler komplikasyonlar ve artmış nörolojik olaylarla beraber olan kronik bir metabolik hastalıktır. Kafa travması sonrası diyabetik ratlarda normal farelere göre daha fazla nörolojik hasar ve artmış lipid peroksidasyonu görülmektedir. Diyabetin nörolojik bozukluk yapma mekanizması bilinmese tam olarak açık değilse de kan-beyin bariyerinin (KBB) bozulması bir neden olabilir. Bu çalışmada streptozosin ile diyabetik yapılan ratlarda kafa travması sonrası KBB’deki değişiklikleri deneysel olarak araştırdık.

Yöntem: Otuziki erişkin erkek Sprague-Dawley rat randomize ve eşit olarak dört gruba ayrıldı: sadece travma, sadece diyabet, diyabet+travma ve sham grubu. Diyabet oluşumu tek doz streptozotosin enjeksiyonu ile sağlandı. Diyabetin kronik değişikliklerinin oturması amacıyla travma, streptozosin enjeksiyonundan dört hafta sonra uygulandı. Travma sonrası KBB devamlılığını değerlendirmek için Evans mavisi boyasına (EMB) geçirgenlik değerlendirildi. EMB ile perfüze edilen beyinler anatomik olarak altı farklı beyin bölgesine ayrıldı (korteks, hipokampus, korpus striatum, midbrain, thalamus ve serebellum) ve EMB ekstravazasyonu hasardan 60 dk. sonra spektrofotometrik olarak ölçüldü.

Bulgular: EMB’nin spektrofotometrik ölçümleri diyabet+travma grubunda diğer gruplara göre özellikle serebellum ve korpus striatum bölgelerinde KBB geçirgenliğinin arttığını göstermiştir.

Sonuç: Travmatik beyin hasarı sonrası KBB’de olan bozulma normallere gore diyabetiklerde daha fazladır ve KBB’de bölgesel olarak bozulma ve travma-kaynaklı mikrovasküler hasar serebellum ve korpus striatum bölgelerinde daha ön plana çıkmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2009-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Türeci E, İş M, Üzüm G, Akyüz F, Ulu MO, Döşoğlu M, Uzan M. Streptozosin ile diyabetik yapılan ratlarda kafa travması sonrası kan-beyin bariyerindeki değişiklikler. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Haziran 2009 [a.yer 03 Temmuz 2024];2(2):79-86. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/140

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi