Anaplastik Ganglioglioma: Daha İyi Prognoz İşareti mi?

Yazarlar

  • Rezzan Erguvan-Önal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Malatya, Türkiye.
  • Çağatay Önal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Malatya, Türkiye.
  • Nasuhi Engin Aydın İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Malatya, Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Anaplastik gangliogliom, gangliogliom, immunhistokimya, prognoz

Özet

Amaç: Anaplastik ganglioglioma, neoplastik ganglion hücreleri ile birlikte yüksek dereceli bir glial tümör içeren nadir sıklıkta habis bir süreçtir. Anaplastik astrositik komponent içeren gangliogliomların her zaman klinik olarak hızlı seyirli olmamaları nedeni ile bu tümörlerin prognostik önemi hala belirsizdir. Bu çalışmada yedi yılı kapsayan bir sürede yüksek dereceli glial tümör tanısı alan 30 olgu, anaplastik gangliogliom olgularının ayırt edilmesi amacıyla immunhistokimyasal yöntemlerle yeniden gözden geçirilip değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki amaç gözden kaçan anaplastik gangliogliomları saptamak, tümörün immunhistokimyasal özellklerini incelemek ve bu vakalarda yüksek dereceli glial tümörlerden farklı prognostik özellikler bulunup bulunmadığını belirlemekti.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, anaplastik ganglioglioma vakalarını belirleyebilmek için, 1995-2002 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nda yüksek dereceli glial tümör tanısı almış 30 olgu yeniden değerlendirilerek immunhistokimyasal incelemeye (glial fibriler asidik protein -GFAP-, nörofilament, nöron spesifik enolaz -NSE- ve kromogranin A) alınmıştır.

Bulgular: Tüm olgularda glial komponentte GFAP pozitifliği saptanmıştır. 22 olguda nörofilament, 26 olguda NSE ve 22 olguda kromogranin A pozitif bulunmuştur. Olguların geriye dönük incelemesinde, anaplastik gangliogliom kategorisine uygun iki olgu saptandı. Bu olguların her ikisi de GFAP pozitifti. NSE, nörofilament ve kromogranin A’yı içeren immunhistokimyasal incelemelerle sıkışık kümeler ya da düzensiz dağılım gösteren hücreler yanı sıra iki veya daha çok nukleuslu ve atipik ganglion hücreleri görüldü.

Sonuç: Anaplastik gangliogliomlar, yüksek dereceli glial tümörlerle kolayca karıştırılabilen tümörlerdir. Bu seride tümör yerleşim yerleri literatürle uyumlu bulunmuştur. Klinik olarak hastalarda epilepsi öyküsü yoktur. Tatminkar sürede takibi olan bir hastanın yüksek dereceli glial tümörlü olgularda beklenen ortalama yaşam süresinden daha uzun bir yaşam süresi olmuştur. Bu veri anaplastik gangliogliomlu hastaların yüksek dereceli glial tümörlülerden daha iyi bir prognoza sahip olabileceğini düşündürmüştür.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2009-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Erguvan-Önal R, Önal Çağatay, Aydın NE. Anaplastik Ganglioglioma: Daha İyi Prognoz İşareti mi?. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Haziran 2009 [a.yer 03 Temmuz 2024];2(2):72-8. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/139

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi