İntraventriküler Kanamada Fibrinolitik Tedavi

Yazarlar

  • Selhan Karadereler Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Nöroşirürji Kliniği, İstanbul.
  • Orhan Barlas İstanbul Universitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı.
  • Yakup Krespi Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Kliniği.
  • İbrahim Örnek Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Kliniği.
  • Ebru Altındağ Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Kliniği.
  • Selen Gür İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı.

Anahtar Kelimeler:

İntraventriküler kanama, fibrinoliz, minimal invazif cerrahi, rekombinant doku plazminojen aktivatörü, stereotaksi, ventriküler drenaj

Özet

Amaç: İntraventriküler kanamada (İVK) hematom içine fibrinolitik madde verilerek hematomun eritilmesi ve drene edilmesinin tekniği ve sonuçlarının ortaya konmasıdır.

Yöntem: 2007-2008 yıllarında spontan intraserebral kanamaya bağlı 5 İVK’lı olguya stereotaktik yöntemlerle hematom ortasına ventrikül kateteri yerleştirilip 12 saatte bir rekombinant doku plazminojen aktivatörü (r-tPA) verildi ve sürekli drenaj yapıldı. Olguların 12 saatte bir Glasgow Koma Skalası (GKS) ve modifiye Rankin Skalası (mRS) ile nörolojik değerlendirmeleri ve kranyal bilgisayarlı tomografileri (BT) yapıldı. Çıkışta ve 6. ay takibinde genişletilmiş Glasgow Çıkış Skalası (GOSE) ve mRS skorları bakıldı.

Bulgular: Olguların 3’ü erkek, 2’si kadındı ve yaş ortalamaları 64’tü. Giriş ortalama GKS skoru 12,2, mRS skoru 3,8’di. Olguların 4’ünde tüm ventriküler sistemde kan vardı. Bir olguda ise yalnızca 4. ventrikülde kan yoktu. R-tPA 2 olguda 4 kez, 2 olguda 2 kez ve bir olguda bir kez olmak üzere her defa 2 mg dozunda verildi. İntraventriküler ve intraserebral toplam kan hacminde ilk 12 saatte ortalama % 32, 24. saatte % 61, 48. saatte % 67, 72. saatte % 78 ve 7. günde ise % 93 azalma sağlandı. Olguların çıkış ortalama GOSE skoru 5,6 ve mRS skorları 2,8’di. Altıncı ay kontrolünde ortalama GOSE 7 ve ortalama mRS 0,8’di.

Sonuç: İVK’da hematom içine verilen r-tPA ile fibrinoliz ve hematom drenajının etkin ve emniyetli bir yöntem olduğu kanısına varıldı.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2009-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Karadereler S, Barlas O, Krespi Y, Örnek İbrahim, Altındağ E, Gür S. İntraventriküler Kanamada Fibrinolitik Tedavi. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Mart 2009 [a.yer 03 Temmuz 2024];2(1):12-20. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/129

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi