Kafa Travmasında Propofol Kullanımına Dikkat! Düşük Dozda ve Genç Hastada Gelişen Propofol İnfüzyon Sendromu

Yazarlar

  • Ali Genç Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Kliniği.
  • Muhammet Bahadır Yılmaz Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Kliniği.
  • Dilek Günay Canpolat Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği.
  • Orhan Behret Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2014.201

Anahtar Kelimeler:

Propofol, propofol infüzyon sendromu, kafa travması

Özet

Propofol hızlı etkili, kısa etki süreli ve nöroprotektif özelliklerinden dolayı nöroşirürji hastalarında yoğun bakımda sedasyon amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle 3 yaş altında ki pediatrik vakalarda, uzun süreli yüksek doz kullanımına bağlı gelişen propofol infüzyon sendromu (PRIS) hayatı tehdit eden bir durumdur. Kafa travması PRIS için risk faktörüdür. Kalp ve böbrek yetmezliği, hipotansiyon, aritmi, metabolik asidoz, hiperkalemi, rabdomiyoliz, yeşil veya kırmızı idrar gibi klinik ve labroratuvar bulgularıyla karşımıza çıkar. Erken tanı, infüzyonun kesilmesi ve semptomatik destek tedavisiyle hasta bu ölümcül tablodan kurtulabilir. Biz bu yazımızda 14 yaşındaki genç hastada kafa travması sonrası düşük dozda gelişen bir propofol infüzyon sendromu olgusunu grafiksel bir zaman çizelgesi eşliğinde sunuyoruz. PRIS’e dair ilk bulgu infüzyonun 60. saatinde idrarın yeşil renge bürünmesiydi. Sonraki 24 saat içerisinde ciddi rabdomiyoliz, bradikardi ve solunum yetmezliği bulguları gelişti. Buna rağmen propofolün kesilmesi ve destek tedavisiyle hasta 48 saat içerisinde hızla ve sekelsiz iyileşti.

Bu olgu gösteriyor ki, yalnızca erken çocukluk yaşlarında ve yüksek dozda değil ileri yaşlarda ve düşük dozlarda kullanılırken de PRIS gelişebilir. Tüm monitörize edilen parametreler henüz normal iken tıbbi personeli ilk uyaran bulgu idrarın yeşil renge bürünmesi olabilir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2014-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Genç A, Yılmaz MB, Günay Canpolat D, Behret O. Kafa Travmasında Propofol Kullanımına Dikkat! Düşük Dozda ve Genç Hastada Gelişen Propofol İnfüzyon Sendromu. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Aralık 2014 [a.yer 03 Temmuz 2024];4(4):201-4. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/121

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu