Deneysel Travmatik Yaygın Beyin Hasarı Sonrası Magnezyum, Memantin ve Magnezyum ile Memantin Kombinasyonunun Kan Beyin Bariyeri Geçirgenliğine Etkisi

Yazarlar

  • Murat İmer Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Ajlan Uzunkol Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Bülent Sacit Omay Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Pulat Akın Sabancı Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Altay Sencer Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Tülin Erdem Department Of Anesthesiology, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Aykut Karasu Department Of Neurosurgery, Istanbul University, Istanbul, Turkey.
  • Mehmet Kaya Department Of Physiology, Istanbul University, Istanbul, Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Beyin hasarı

Özet

Amaç: Erişkinlerde kafa travması nedeniyle oluşan primer nöronal hasar sonucu aşırı miktarda glutamat salınımının ikincil hasarlara neden olduğu daha önce kanıtlanmıştır. Farklı deneysel çalışmalarla oluşan bu ikincil hasarı engellemek amacıyla çeşitli N-Metil-D-aspartat(NMDA) reseptör antagonisti ilaçlar araştırılmıştır. Bu amaçla klinik olarak en sık kullanılan farmakolojik ajanlar; magnezyum sülfat ve memantindir. Güncel literatüre göre bu ajanlar tek başlarına veya başka bir takım ilaçlarla kombine edilerek denenmelerine rağmen her ikisi kombine olarak kullanılmamıştır. Bu deneysel çalışmada; deneysel travmatik beyin hasarı sonucu oluşan beyin ödemi miktarına ve kan beyin bariyeri(KBB) geçirgenliğine magnezyum, memantin ve bu iki ajanın kombinasyonunun etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Belli bir yükseklikten kontrollü serbest ağırlık düşmesi yöntemiyle Sprague-Dawley farelerinde standart travmatik beyin hasarı oluşturuldu. Deneklere travmatik beyin hasarından 30 dakika sonra periton içerisine sırasıyla; salin(1 ml/kg), magnezyum sülfat(270 mg/kg), mamantin (10 mg/kg) ve magnezyum sülfat ile memantin(270 mg/kg+10 mg/kg) verildi. Beyin ödemini belirlemek amacıyla hasar görmüş beyinlerin özgül ağırlıkları değerlendirildi. KBB geçirgenliğindeki değişiklikler ise serumdaki albumini bağladığı bilinen Evans mavisi kullanılarak araştırıldı.

Bulgular: Tedavi grupları, kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında özgül ağırlıkların anlamlı derecede arttığı özlenmiştir. Evans mavisi boyası ise kontrol grupla kıyaslandığında tedavi grubunda anlamlı derecede azalmış olarak bulunmuştur.

Sonuç: Travmatik beyin hasarı sonrası ikincil etkinin engellenmesinde, NMDA reseptör antagonistleri: Magnezyum sülfat, memantin ve bu iki ajanın kombinasyonunun beyin ödeminin azaltılması ve KBB’nin yeniden şekillendirilmesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2008-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
İmer M, Uzunkol A, Omay BS, Sabancı PA, Sencer A, Erdem T, Karasu A, Kaya M. Deneysel Travmatik Yaygın Beyin Hasarı Sonrası Magnezyum, Memantin ve Magnezyum ile Memantin Kombinasyonunun Kan Beyin Bariyeri Geçirgenliğine Etkisi. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Eylül 2008 [a.yer 03 Temmuz 2024];1(3):153-60. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/108

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi