Spinal Tümör Cerrahisinde Retrospektif Deneyimler: Yeni Doğru Bakışlar ve Geleceğe İlhamlar

Yazarlar

  • Süleyman Coşkun Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Mürteza Çakır Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Özkan Arabacı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Abdullah Çolak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Gökşin Şengül Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Çetin Refik Kayaoğlu Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Yusuf Tüzün Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Erhan Takçı Mardinpark Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği, Mardin.

Anahtar Kelimeler:

Spinal tümörler, monopolar elektro koter, prognoz, cerrahi

Özet

Amaç: Santral sinir sistemi tümörlerinin yaklaşık %10-25’ini oluşturan ve genellikle benign karekterli olan spinal tümörlerin lokalizasyonları, büyüme hızları, hücresel tipleri ve uygulanan teknikler prognozu belirleyen en önemli parametrelerdir. Bu çalışmada doğru tanı, uygun yaklaşım, acil girişim, mikrocerrahi ve operasyon tekniklerinin prognoz üzerine etkisi araştırıldı.

Materyal ve Metod: Kliniklerimizde Ocak 2000-Aralık 2010 yılları arasında ameliyat edilen tanısı radyolojik olarak konulmuş ve cerrahi olarak doğrulanmış 119 olguya ait kayıtlar incelendi. Yaş, cinsiyet, lokalizasyon, semptomatoloji, cerrahi ve histolojik tip ile ilgili veriler kaydedilerek retrospektif analiz edildi. Sharp diseksiyon, elektrokoterizasyon, kan transfüzyonu, yabancı cisim ablikasyonu, lokal ilaç kullanımı ve enstrumantasyondan kaçınıldı. Vakalara dren kondu. Postoperatif tüm vakalara gadaloniumlu kontrol MRG çekildi. Tanılar, postop histopatolojik olarak teyit edildi. Klinik durum, radyolojik ve diğer laboratuar bulguları eşliğinde vakalar analiz edilerek tartışma bulguları kayıt edildi. Spinal cerrahide nadir rastlanan olumlu ve olumsuz sonuçların muhtemel nedenleri retro ve anterospektif olarak araştırıldı.

Bulgular: Olguların % 50.4’ü kadın, % 49.6’ı erkekti. Tümörler sıklık sırasına göre torakal (% 57.9), lumbosakral (% 26.2) ve servikal (% 15.9) lokalizasyonda idi. Ekstradural (% 51.3) yerleşim ilk sırayı alırken, intradural extrameduller (% 38.6), intradural intrameduller (% 10.1) sıklığında idi. Ekstradural olanların yarısı metastaz idi. Diğer ekstradural kitleler omurganın primer tümörleri idi. İntradural olanlarda menenjioma ilk sırayı almaktaydı. Hastaların hemen hepsinin postoperatif takiplerinde non spesifik ağrı ve disestezi düzelirken, nörolojik defisitte düzelme 9 hastada izlendi.

Sonuçlar: Tümör cerrahisinde, yüksek voltajlı monopolar koter gelişebilecek vazomotor ve otonomik disfonksiyonlar nedeniyle zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2010-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Coşkun S, Çakır M, Arabacı Özkan, Çolak A, Şengül G, Kayaoğlu Çetin R, Tüzün Y, Takçı E. Spinal Tümör Cerrahisinde Retrospektif Deneyimler: Yeni Doğru Bakışlar ve Geleceğe İlhamlar. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Haziran 2010 [a.yer 03 Temmuz 2024];3(1):6-12. Erişim adresi: https://sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/101

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi