Öz
Amaç: Kronik subdural hematomlar (KSDH) günümüzde en sık karşılaşılan intrakranyal kanama çeşitlerindendir. Özellikle yaşlılarda uygun tedavi ile prognozu iyidir. KSDH’ların tedavisinde birçok farklı cerrahi teknik uygulanmaktadır. Bu çalışmada iki adet burr-hole kraniotomi ve kapalı sistem drenaj ile tedavi edilmiş 60 yaş üzeri KSDH’lu 45 olgu incelendi.
Yöntem: 1995 ile 2007 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroşirürüji bölümünde iki adet burr-hole kraniotomi ve kapalı sistem drenaj ile tedavi edilmiş 60 yaş üzeri 45 KSDH’lu olgunun etiyolojileri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası erken dönem takiplerinde belirti ve bulguları, Karnofsky performans değerleri, bilgisayarlı beyin tomografi (BBT) bulguları ve komplikasyonları incelendi.
Bulgular: Olguların 32’si erkek, 12’si kadındı. Olguların yaş ortalaması 76,3’dü. En sık rastlanan belirti şuur bozukluğu, baş ağrısı ve yürüyüş bozukluğuydu. 11 olguda etiyolojik faktör belirlenemedi. Ortalama Karnofsky performans değerleri ameliyat öncesi 64,89 iken, ameliyat sonrası 70,67’idi. BBT’de hematom kalınlığı ameliyat öncesi ortalama 2,14 cm iken ameliyat sonrası 0,9 cm oldu. Cerrahiye bağlı komplikasyon görülmedi. 6 olgu hastanede sistemik nedenlerle öldü. 8 olgu ikinci kez ameliyat edildi.
Sonuç: Burr-hole kraniotomi ve kapalı sistem hematom drenajı KSDH’un tedavisinde basit, güvenli ve komplikasyon riski az olan bir yöntemdir. Deneyimlerimize göre KSDH’lu yaşlı hastalarda kötü prognozun nedeni cerrahi sırasında hastanın kötü nörolojik durumu ve sistemik hastalığının olmasıdır.
Anahtar Kelimeler: Kronik subdural hematom, burr-hole, drenaj, sonuç, rekürrens
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2008 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.