Öz
Interhemisferik subdural ampiyemler genç sağlıklı insanlarda nadiren görülürler. Başlangıç evresinde spesifik olmayan bulgularla ortaya çıkabileceğinden diğer sinir sistemi enfeksiyonları, subdural hematom ve subaraknoidal kanamanın ayrıcı tanısında düşünülmelidirler. Daha çok paranazal sinus enfeksiyonlarına sekonder gelişirler. Lokalizasyona bağlı oluşturdukları tipik klinik tabloya “falks sendromu” adı verilir. Serebral anjiyografide oluşturdukları tipik görüntü “S biçimli deformite” adını alır. İnterhemisferik subdural hematomlarla benzer klinik ve radyolojik özellikler gösterirler. Tedavisi cerrahi drenaj ve 4-6 hafta süre ile yüksek doz antibioterapidir.
Olgumuz, frontal sinusit sonrası ortaya çıkmış interhemisferik subdural ampiyem olgusu olup, klinik olarak “falks sendromu”, anjiyografik olarak “S biçimli“ deformite görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Serebral anjiografi, falks sendromu, interhemisferik subdural ampiyem
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2009 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.