Öz
Amaç: Overektomi yapılmış sıçanlarda melatoninin travmatik beyin hasarına etkisinin difüzyon ağırlıklı görüntülerle incelenmesi hedeflenmiştir.
Yöntem: Çalışmada 24 adet genç Wistar-Albino sıçan kullanılmıştır. Onsekiz sıçana iki yanlı overektomi uygulanmış, 6’sına aynı kesi yapılmış ancak overektomi gerçekleştirilmemiştir. Cerrahiden yedi gün sonra eş sayılı dört grup oluşturulmuştur. Grup I kontrol grubu (sham), Grup II yalnız overektomi yapılmış grup, Grup III overektomi sonrası travmatik beyin hasarı oluşturulmuş grup, Grup IV overektomi ve travmatik beyin hasarı sonrası melatonin uygulanmış grup olarak belirlenmiştir. Grup III’e sadece peritoniçi %0.1’lik etanol verilirken (taşıyıcı), Grup IV’e taşıyıcı ile birlikte 4 mg/kg melatonin uygulanmıştır. İlaç tedavisi hemen travma sonrası başlatılıp yedi gün sürdürülmüştür. Difüzyon ağırlıklı görüntüler hasardan bir hafta sonra alınmış, belirgin difüzyon katsayılı (BDK) (apparent diffusion coefficient) haritalar çıkartılmıştır.
Bulgular: BDK ile ilgili olarak ilk iki grup arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p=0.861). Plasebo tedavili grupta (Grup III) ilk iki gruba göre daha düşük BDK değerleri elde edilirken farklılık istatistiksel anlam göstermemiştir (p=0.146 ve p=0.197). Melatonin tedavili gruptaki BDK değerleri plasebo tedavili gruptan daha yüksek olup (p=0.002) fizyolojik durumu simgeleyen ilk gruba (sham) benzerlik göstermektedir (p=0.062). Travmatik beyin hasarı, sitotoksik ödem ile uyumlu azalmış BDK değerleri vermektedir. Bir hafta sonraki sonuçlar melatoninin etkin tedavi gücü ile uyumlu olarak BDK’da anlamlı artış göstermektedir.
Sonuç: Çalışmamızdaki radyolojik değerlendirmeler ışığında melatonin uygulaması, overektomi yapılmış sıçanlarda travmatik beyin hasarının tahrip edici etkilerini engellemektedir. Bu sonuç daha geniş deney grupları ile sınanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, melatonin, overektomi, sıçan, travmatik beyin hasarı
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2008 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.