Öz
Amaç: Endoskopik endonazal transsfenoidal cerrahi, başta hipofiz adenomları olmak üzere sellar ve parasellar bölgenin diğer tümörleri, rinore cerrahisi ve optik sinir cerrahisi gibi pek çok durumda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimizde endoskopik endonazal cerrahi uygulanan 100 hastanın sonuçları değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Hastaların 53’ü kadın (%53), 47’si erkek (%47) olup, yaş ortalaması 46.8 (15-77) idi. Toplam 100 hastanın patoloji sonucu en sık 59’u sekretuar hipofiz adenomu 28’i non sekretuar adenom olarak tespit edildi. Ayrıca 5 hasta menengiom, 3 hasta kraniofarengiom, 1 hasta kordoma, 1 hasta nöroendokrin tümör, 1 hasta germinom, 1 hasta Rathke kleft kisti, 1 hasta ossifiye fibrom tanısı almıştır. On iki hastada epistaksis, 11 hastada diabetes insipitus, 15 hastada ise bos sızıntısı görülmüş, majör vasküler yaralanma olmamıştır. İki hastada menenjit gelişmiştir.
Tartışma: Transsfenoidal cerrahilerde BOS fistülü görülme oranı % 0.5-15, epistaksis % 0.6, geçici DI oranı % 11.99, kalıcı DI oranı ise % 3.41olarak bildirilmiştir. Remisyon ve total rezeksiyon oranları % 60-80 arasında bildirilmiştir.
Sonuç: Serimizde epistaksis oranı literatüre göre yüksek bulunmuştur. Geçici Dİ oranı, remisyon ve total rezeksiyon oranı literatürle uyumlu bulunmuş, kalıcı DI oranı ise düşük bulunmuştur. Serimizde majör vasküler yaralanma olmamıştır. İki hasta menenjit ve komplikasyonları nedeniyle kaybedilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Hipofiz adenomu, endoskopik cerrahi, sellar, tümör
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2015 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.