Öz
Kranial ateşli silah yaralanmaları yüksek morbidite ve mortaliteye sahiptir (1). Travmalara bağlı ölümlerin % 2’si kafa travmalarına, bunun da % 14’ü ateşli silah yaralanmalarına bağlıdır. A.B.D’de ateşli silah yaralanmalarına bağlı kafa travması ölüm oranı 2-4/100000’dür (1).
Ateşli silah yaralanmalarında hastanın morbidite ve mortalitesini oluşturan faktörler, travmanın birincil (mekanik) etkileri yanında, alınacak önlemlerle azaltılabilecek ikincil hasarlardır. Ateşli silah yaralanmasıyla karşı karşıya kalan hastalara hızlı şekilde solunum ve dolaşım desteği sağlamak ortaya çıkacak ikincil hasarları azaltacaktır.
Hastanın prognozunu belirleyen en önemli faktör, hastanın olay sonrasındaki Glaskow Koma Skalasıdır (GKS). Yapılan çalışmalarda GKS 13-15 olan hastalarda mortalite sıfıra yakın olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle GKS 13-15 olan hastalarda bilgisayarlı beyin tomografisinde acil cerrahi gerektirecek patoloji mevcutsa, acil olarak opere edilmelidir (2,3). Ameliyat sonrası gelişebilecek infeksiyonlara karşı geniş spektrumlu antibiotik tedavisi ile birlikte, profilaktik olarak 6-12 ay süresince antiepileptik tedavi başlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Kafa travması, ateşli silah yaralanması
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2014 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.