Sıçanlarda Topikal Siklosporin A Uygulamasının Epinöral Skar Oluşumunu Önlemedeki Etkileri
DOI:
https://doi.org/10.54306/SSCD.2022.217Anahtar Kelimeler:
Epinöral skar, Siklosporin A, Periferik Sinir CerrahisiÖzet
Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda epinöral skar oluşumunun önlenmesinde topikal siklosporin uygulamasının makroskopik, histopatolojik ve immünohistokimyasal etkilerini değerlendirmektir.
Bu deneysel çalışma, her biri on rattan oluşan iki grupta gerçekleştirildi. Siyatik sinir iki taraflı açıldı. Tibial ve peroneal komponentler künt diseksiyonla ayrıldı. Biceps femoris kası üzerine tekrarlayan sürtmelerle abrazyon hasarı oluşturuldu. Kontrol grubuna açılan siyatik sinir bölgesine bilateral salin emdirilmiş pamuklu ped, ikinci gruba 5 dakika süreli siklosporin emdirilmiş ped uygulandı. Ameliyattan sekiz hafta sonra her iki grup da sakrifiye edildi ve sinir kompleksleri mikroskobik, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirildi.
Çalışmamızda 5 dakikalık tek doz topikal siklosporin uygulamasından sonra herhangi bir yan etki gözlenmedi. Petersen’in sayısal derecelendirme sistemine göre deri, kas ve derin fasiyal onarım neredeyse tamamlandı (p<0.05). Siklosporin ile tedavi edilenlerde sinir adezyonu kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı (p<0.001). FGF ekspresyonu gösterildi ve kontrol ve çalışma gruplarının bireysel değerlendirmeleri immünhistokimyasal olarak yapıldı. Fibroblast/fibrosit sayısının oranı her iki grubun sonuçlarının paralel olduğunu gösterdi. Tek doz topikal siklosporin uygulamasının, periferik sinir nörolizinden sonra epinöral skar oluşumunu önlemede başarılı olduğu gösterilmiştir.